E-visums

Een e-visum is sinds een aantal jaar beschikbaar voor een aantal landen. In dit artikel leest u meer over het e-visum, wat een e-visum is en welke landen hier gebruik van maken. Als u namelijk op reis gaat naar een land buiten Europa heeft u namelijk regelmatig naast een geldig paspoort ook een visum nodig. Een visum is eigenlijk niets anders dan een papiertje/stempel dat een land als bijvoorbeeld Amerika jou ook toe laat om de grens over te steken. Vaak word bij de aanvraag van een visum jou gegevens gecontroleerd of jij aan de regels van het desbetreffende land voldoet. Als je bijvoorbeeld een strafblad hebt voor geweldpleging willen de meeste landen je niet toelaten omdat je een beveiligingsrisico bent. Voor de meeste mensen is dit gelukkig geen issue en zal een visum aanvraag niets anders dan een formaliteit zijn, maar het is er wel eentje die doorlopen moet worden. Even met een geldig paspoort het vliegtuig instappen en een land binnenreizen is er namelijk tegenwoordig niet bij.

Wat is het e-visum?

Het woord e-visum staat voor electronic visum, oftewel je krijgt niet meer een papiertje of stempel in je paspoort, maar een e-mail met je visum. Doordat het proces volledig digitaal gaat is de doorlooptijd van soms wel weken, nu nog maar een paar uur. Dit proces is namelijk ook nog eens volledig geautomatiseerd waardoor er bijna geen menselijk tussenkomen meer nodig is. Je gegevens gaan namelijk via het aanvraagformulier de computer in, en als jij niet te boek staat als crimineel of andere gekkigheden waar het ontvangende land niet van gediend is dan krijg je je e-visum al. Voor een e-visum Turkije kan het bijvoorbeeld al met 15 minuten geregeld zijn. Ideaal als je een last minute boekt, maar helaas geen vast gegeven. Het kan namelijk altijd nog zo zijn dat jou aanvraag in het handmatige proces terecht komt, omdat er regelmatig nog wel steekproeven gehouden worden om te kijken of het geautomatiseerde proces wel werkt.

De kosten van een e-visum zijn vergeleken met het traditionele visum proces voor een land ook veel voordeliger. Hierdoor zijn de kosten vaak een stuk lager geworden in de loop der jaren, maar dit verschilt per land. Egypte heeft er namelijk recent voor gekozen om de kosten juist omhoog te gooien om zo het begrotingstekort wat weg te werken en te profiteren van het toerisme wat in het land weer langzamerhand begint toe te nemen.

Welke landen hebben een e-visum?

Op het moment van schrijven hebben de volgende landen een e-visum, of een visum proces wat hier heel erg op lijkt.

  • Turkije – E-visum voor 24,95 via de Nederlandse iDeal websites als e-visums.nl en rechtstreeks bij het Turkse consulaat voor 14,95 met creditcard.
  • Egypte – E-visum
  • India – E-visum voor 84,95 via de Nederlandse iDeal websites als e-visums.nl en rechtstreeks bij de website van de overheid van India voor 62,- met creditcard
  • ESTA Amerika – 24,95 via de Nederlandse iDeal websites als e-visums.nl en rechtstreeks bij de Amerikaanse overheid voor 14,- dollar met creditcard
  • ETA Canada – 19,95 via de Nederlandse iDeal websites als e-visums.nl en rechtstreeks bij de Canadese overheid voor 7,- dollar met creditcard

Er zijn meer landen die bezig zijn met e-visums of misschien zelfs al live zijn, daarom zal bovenstaand lijstje regelmatig bijgewerkt worden met de nieuwste gegevens. Ook de bedragen kunnen nog wel eens wisselen, dus hier worden geen rechten aan ontleend. U kunt heel eenvoudig via de websites van de diverse overheden zelf een e-visum bestellen. Het nadeel voor veel Nederlanders en Belgen is echter dat het volledig Engelstalig is en een creditcard een vereiste is. Hier zijn veel Nederlandse bedrijven op ingesprongen door een volledige Nederlandse aanvraagprocedure op te zetten met betaalmogelijkheden als iDeal en MisterCash. Hierdoor voelt het allemaal wat vertrouwder en is de kans op fouten ook een stuk kleiner.

Voor meer informatie over visum aanvragen en welke type visums er beschikbaar zijn verwijzen we u door naar onze website Visumbureau.